Ryby

Zdravé tuky a dobrý cholesterol. Losos s mandľami a paradajkami a citrónovou omáčkou

FOWELN01

Je pravda, že strava s vysokým obsahom nasýtených tukov zvyšuje riziko ochorenia srdca, iné typy tukov sú vlastne dobré pre vaše srdce. Keď sa je striedmo, mononenasýtené a polynenasýtené tuky môžu pomôcť znížiť hladinu “zlého” cholesterolu a riziko ochorenia srdca a mozgovej mŕtvice. Skúste Losos s mandľami a paradajkami s citrónovou omáčkou  ako recept  s tromi zdrojmi dobrého tuku.

Suroviny

mandle nakrájené na plátky 1/2 šálky
malá nakrájaná cibuľa 1 ks
olivový olej 1 PL
cesnak mletý podľa chuti
pokrájaná paradajka 1-2 ks
med 1 1/2 lyžice
strúhaná citrónová kôra 1 lyžička
mletá rasca 3/4 lyžičky
čerstvá citrónová šťava 1 1/2 lyžičky
soľ 3/4 lyžičky
mleté čierne korenie 1/2 lyžičky
plátky lososa 6 ks
mletá červená paprika 1/8 lyžičky
dekorácie: čerstvé vetvičky koriandra

Postup

Mandle opražíme v plytkej panvici za občasného miešania, 5-6 minút kým nebudú opražené.

Pokrájanú cibuľu na plátky opražíme v horúcom oleji na panvici 10 minút alebo dozlatista.

Pridáme cesnak a opražíme ešte tak asi minútku.
Vmiešame paradajky a ďalšie 3 zložky.
Dusíme za občasného miešania 15 minút.
Pokvapkáme citrónovou šťavou.
Pridáme 1/4 lyžičky soli a korenia
Udržujeme v teple.

Posypeme filety z lososa s červenou paprikou, zostávajúce 1/2 lyžičky soli, a zostávajúce 1/4 lyžičky čierneho korenienia.

Grilujeme asi tak 10-15 minút.
Podávame s paradajkovou zmesou a posypeme mandľami.
Ak je to žiadúce,zdobíme koriandrom.

myrecipes.com