Recepty, Zdravie

Zázvorovo-kurkumový elixír

Zdravá strava v kombinácii s dostatkom spánku je najlepší spôsob, ako udržať váš imunitný systém silný, aby chránil vaše telo pred ochoreniami.

Zázvor má antiseptické a protizápalové vlastnosti. Zlepšuje trávenie a prirodzene znižuje bolesť, opuchy a horúčku. Upokojuje bolesť v krku a pomáha vyčistiť nosové dutiny.

Kurkuma má tiež protizápalový a antioxidačný účinok a pracuje ako antiseptikum. Posilňuje imunitný systém, lieči infekcie dýchacích ciest a uľahčuje vykašliavanie.

Med má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti a posilňuje imunitný systém.

Čierne (alebo kajenské) korenie sa pridáva hlavne k zlepšeniu liečivej sily kurkumy, no je známe, že upokojuje podráždenie, lieči bolesti hlavy, znižuje horúčku a odstraňuje hlien.

Suroviny

na 1 šálku
Čerstvý strúhaný koreň kurkumy (alebo ¼ lyžičky kurkumového prášku) 1 lyžička
Čerstvý strúhaný koreň zázvoru (alebo ¼ lyžičky zázvorového prášku) 1 lyžička
med ½ až 1 lyžica
čierne korenie ¼ až ½ lyžičky
Poznámka: ak vám v nápoji nechutí čierne korenie, použite namiesto neho 1 lyžičku panenského kokosového oleja, aby ste zvýšili biologickú dostupnosť kurkumy.

Postup

Priveďte vodu do mierneho varu. Pridajte kurkumu a zázvor.
Znížte teplotu a varte 10 minút.
Ak používate kurkumový a zázvorový prášok, mierne povarte po dobu 5 minút.
Sceďte a nechajte vychladnúť.
Pridajte med a čierne korenie (alebo kokosový olej).
Pridajte citrón, ak chcete, alebo vymeňte vodu za mandľové mlieko pre zlepšenie chuti.
Použitie podľa potreby, maximálne 3 krát denne.
/desertvegan.com/

Upozornenie: Neužívajte tento nápoj počas tehotenstva a dojčenia, alebo ak užívate lieky na riedenie krvi, máte žlčové kamene, alebo dysfunkciu žlčových ciest.