Recepty

Vynikajúce raňajkové croissanty

Asi málokto odolá vábivej vôni čerstvo upečených croissantov s domácou marmeládou a čerstvou kávou.
Takéto famózne raňajky si hraco pripravíte aj doma.

Suroviny

680g hladkej múky
1 kocka droždia
100ml mlieka
170ml vlažnej vody
2vajcia
50g cukru
štipka soli
280g masla

Postup

Múku preosejeme do misky, pridáme cukor, soľ, pomrvené droždie, vajcia, vlažné mlieko, vlažnú vodu a vypracujeme polohusté cesto. Kvások nezarábame zvlášť. Rozvaľkáme na pomúčenej doske. Poukladáme naň plátky zmäknutého masla a cesto zložíme najskôr odspodu do stredu, potom zvrchu do stredu a celý pas preložíme napoly a rozvaľkáme. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme 15 minút odpočívať.
Aby sa nám cesto pekne lístkovalo, tak druhé prekladanie začíname z ľavej strany – preložíme zľava do stredu, z pravej strany do stredu a opäť napoly a rozvaľkáme. Necháme znova 15 minút odpočívať. Posledný krát prekladáme ako bolo opísané po prvý raz – čiže zdola do stredu, zhora do stredu a napoly. Necháme odpočívať. Teraz cesto už len rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a nožom pokrájame na trojuholníky. Každý trojuholník zrolujeme do tvaru rožka. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.