Dezerty

TVAROHOVÝ CHEESECAKE S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

Lákavý na pohľad, chutný pre bruško, taký je tento dezert…už len pustiť sa do neho, prajem dobrú chuť!

tento výborný recept je od Iva Vargová

Ingrendiencie:

250 g hladkej múky
150 g Hery
125 g práškového cukru
1 vajce
20 g kakaa
1 KL prášku do pečiva
štipka soli
tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy

500 g mäkkého tvarohu
80 g krupicového cukru
3 vajcia
2 balíčky vanilkového cukru
2 PL mandľového alebo vanilkového pudingového prášku
1 KL nastrúhanej citrónovej kôry

250 ml šľahačková smotana
200 g horkej alebo varovej čokolády

Postup

Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré dáme na pol hodiny do chladničky. Medzi tým si vysypeme tortovú formu s priemerom cca 26 cm tukom a hrubou múkou. Z cesta si oddelíme 2/3 vyvaľkáme z neho kruh a dáme na dno formy. Toto cesto si popicháme vidličkou a dáme ho tak na 15 min. predpiecť do rúry nastavenej na cca 180 stupňov. Po predpečení si zo zvyšnej 1/3 vyvaľkáme plát o šírke cca 5 cm a vyložíme ním boky formy. Do vnútra nalejeme tvarohovú hmotu a koláč dáme upiecť ešte na 40- 50 min. pri teplote 170 stupňov. Koláč je upečený, keď je povrch do zlata a nezľaknite sa že sa ešte trasie, on pomaly dôjde a stuhne. Tvarohovú hmotu získame vymixovanim všetkých surovín. Po upečení vychladnutý koláč polejeme čokoládovou polevou, necháme ho stuhnúť a porežeme ho horúcim mokrým zubkovaným cukrárskym nožom .

Čokoládová poleva:
V šľahačkovej smotane si v hrnci na sporáku rozpustíme čokoládu, dobre vymiešame aby neboli hrudky, necháme vychladnúť a nalejeme na hotový koláč. Pozor, nevaríme !!!

link:facebook.com/pecenevareneiva
recept od Iva Vargová