Dezerty

Tvarohová šarlota – takúto dobrotu ste ešte nemali

Trocha náročnejší dezert, ale stojí to zato.

Suroviny

vajce 6 ks
práškový cukor 250 g
hladká múka 120 g
prášok do pečiva 1 PL
ríbezľový džem
Mascarpone 250 g
tvaroh 250 g
smotana na šľahanie 750 ml
citrón 1 ks
želatína 6 ks
sušené ovocie 100 g
ovocie
piškóty

Postup

Bielky vyšľaháme s polovicou cukru na tuhý sneh.
Žĺtky dôkladne vyšľaháme s druhou polovicou cukru.
Najskôr vmiešame do žĺtkovej masy dve lyžice snehu. Potom primiešame zvyšný sneh a múku s práškom do pečiva.
Rovnomerne rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 °C asi 10 minút.
Po čiastočnom vychladnutí upečený korpus natrieme džemom, pevne zatočíme a nakrájame asi na 1 cm hrubé plátky.

Misu vystelieme potravinovou fóliou a vyložíme plátkami rolády.
Zvyšok odložíme na spodok šarloty.
Ak sme ich počet správne neodhadli, pomôžeme si dlhými piškótami, ktorými potom spodok vyložíme.
Želatínu dáme napučať do studenej vody. Mascarpone, tvaroh, citrónovú šťavu a cukor spolu dôkladne vymiešame.
Zo želatíny vytlačíme prebytočnú vodu a dáme pomaly rozpustiť, šľahačku vyšľaháme dotuha.
Za stáleho miešania vlejeme želatínu do tvarohovej masy a primiešame šľahačku.
Nakoniec zľahka vmiešame pokrájané ovocie. Zmes nalejeme do pripravenej misy a uzavrieme zvyšnými plátkami rolády.
Prekryjeme fóliou a odložíme minimálne na 8 hodín do chladničky.
Po stuhnutí vyklopíme šarlotu na tácku, ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a ovocím.
Až do podávania udržiavame v chlade.