Inšpirácie, Recepty, Rôzne, vegetariánske

TOP 7 najlepších omáčok. Hodia sa k mäsu, zelenine a dokonca aj na hrianku!

Ak obľubujete kupované omáčky z obchodu, máme pre vás niečo lepšie, 7 tipov na chutné, ľahké a poctivé domáce omáčky, ktoré hravo schovajú do vrecka kupované výrobky z obchodu.

Skvelá chuť, rýchla príprava a zloženie, ktoré máte pod kontrolou. Presne také sú domáce omáčky, ktoré si pomocou nasledujúcich receptov môžete pripraviť aj vy.

Kôprová omáčka

Suroviny

20 g kôpru

6 strúčikov cesnaku

1 citrón

1/2 čajovej lyžičky nastrúhanej kôry z citróna

100 ml olivového oleja

soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

Kôpor si nasekáme na drobné kúsky a prelisujeme si k nemu cesnak. Pridáme nastrúhanú kôru z citróna a ak chcete, tak aj trochu citrónovej šťavy. Zalejeme to 100 ml olivového oleja a všetko dobre premiešame. Dochutíme soľou a korením a podávame napríklad s mäsom. Touto omáčkou však skvele doplníte chuť čerstvých šalátov, napríklad uhorkového.

Španielska salsa

Budeme potrebovať:

15 kusov cherry paradajok

1 strúčik cesnaku

20 g pažítky

1 čajová lyžička octu balsamico

1 polievková lyžica paradajkového pretlaku

1 polievková lyžica olivového oleja

soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Paradajky prekrojíme na polovice a pridáme ich do mixéra spolu s cesnakom a pažítkou, ktorú môžeme vymeniť aj za zelenú cibuľku. Všetko zmixujeme na pastu, do ktorej potom primiešame balsamico, olivový olej a paradajkový pretlak. Dochutíme soľou a korením a môžeme si vychutnať skutočnú príchuť Španielska.

Univerzálna zálievka na zeleninu

Budeme potrebovať:

3 polievkové lyžice olivového oleja

2 polievkové lyžice octu balsamico

1 strúčik cesnaku

soľ a čierne korenie podľa chuti

petržlenová vňať

Postup:

Strúčik cesnaku si prelisujeme alebo rozdrvíme a zalejeme ho balsamicom a olivovým olejom. Pridáme na jemno nakrájanú petržlenovú vňať, ktorá zálievku krásne prevonia. Dochutíme korením a všetko dobre premiešame. využívame ako zálievku na zeleninové šaláty.

Tzatziky omáčka

Budeme potrebovať:

2 strúčiky cesnaku

1 uhorku

125 ml bieleho jogurtu

1 polievková lyžica olivového oleja

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

20 g kôpru

Postup:

Najprv si uhorku najemno nastrúhame a vytlačíme z nej všetku prebytočnú šťavu. Môžeme ju aj trochu osoliť a nechať postáť, vďaka čomu pustí ešte viac šťavy. Následne k nej pridáme prelisovaný cesnak, zalejeme ju olejom a citrónovou šťavou a potom všetko zmiešame s bielym jogurtom. Dochutíme soľou a čiernym korením a tiež na jemno nakrájaným kôprom. Všetko dobre premiešame a následne podávame túto grécku pochúťku.

Sladko-kyslá omáčka

Budeme potrebovať:

4 polievkové lyžice vody

1 čajová lyžička kukuričnej múky

2 polievkové lyžice cukru

2 polievkové lyžice octu

1 polievková lyžica sójovej omáčky

3 polievkové lyžice pomarančovej šťavy

10 polievkových lyžíc paradajkového pyré

Postup:

V malom hrnci si rozmiešame vodu s múkou a zohrievame. Následne do ďalšej panvice dáme cukor, ocot, paradajkové pyré, pomarančovú šťavu a sójovú omáčku a všetko dobre premiešame. Keď je zmes horúca, prilejeme vodu s múkou a znova miešame. Omáčku podávame ešte teplú napríklad k mäsu.

Pesto

 

Budeme potrebovať:

60 g bazalky

2 strúčiky cesnaku

50 g parmezánu

3 polievkové lyžice píniových orieškov

100 ml olivového oleja

soľ podľa chuti

Postup:

Očistíme si cesnak a prekrojíme ho na polovice alebo tretiny. Listy bazalky tiež umyjeme a osušíme. Následne dáme do mixéra cesnak, listy bazalky, píniové oriešky a na jemno nastrúhaný parmezán. Pridáme tretinu olivového oleja a trochu soli. Všetko zmixujeme na pastu a následne po premiestnení do menšej nádoby prilievame po troške olivový olej, pokiaľ nedosiahneme jednoliatu konzistenciu. Dochutíme soľou a môžeme pridať trošku citrónovej šťavy.

Syrová omáčka

Budeme potrebovať:

200 g taveného syra

10 ml rastlinného oleja

200 ml smotany

3 polievkové lyžice píniových orieškov

50 g tvrdého syra

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

najprv si nastrúhame tvrdý syr a následne ho pridáme do penvice k smotane, tavenému syru a oleju, ktoré sme rozmiešali. Varíme na malom ohni, pokiaľ omáčka nezačne vrieť. Potom do nej pridáme korenie, soľ a píniové oriešky, všetko dobre zamiešame a varíme ešte asi 3 minúty. Omáčku podávame teplú.

Tieto omáčku dodajú chuť akémukoľvek jedlu. Pridajte ich k pečenému alebo grilovanému mäsu, rybám, zalejte nimi zeleninový šalát alebo dochuťte cestoviny. Výber je len na vás.