Recepty

Tie najlepšie šišky

V živote ste nejedli vynikajúcejšie ŠIŠKY

Suroviny

3 dl mlieka
štipka soli
3 lyžice rumu
100 g masla
8 žĺtkov
3 kopcovité lyžice preosiateho práškového cukru
400 g polohrubej múky
200 g hladkej múky
1 sáčok droždia
vanilkový cukor
práškový cukor
olej na vyprážanie
lekvár na plnenie /podľa chuti/

Postup

Mám pekárničku kam sa sypú najprv suché prísady: droždie, múka, soľ, cukor. Maslo som nechala v mikrovlnke roztopiť a mlieko som doň prilievala za častého miešania tenkým prúdom, čím som získala požadovanú teplotu masla aj mlieka. Dala som aj rum, pardon um, 8 žĺtkov a zapla program cesto.

Z bielkov môžete spraviť nejaké pekné snehové pečivo alebo pavlovu tortu atď.Cesto je ako obláčik, ľahučké, jemné, výborne sa s ním pracuje. Cesto zľahka premiesime a rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme na hrúbku asi tak do 1 cm. Okrúhlou formičkou vykrajujeme šišky, kladieme na čistú utierku – ja ju dávam nad umývačku riadu, ktorá mi kuchynskú dosku počas umývania nahreje a cesto mi krásne na teplej utierke podkysne.

Keď sa nám šišky asi po pol hodinke nadvihli, urobíme prstami jamku, neprederavíme cesto. Pečieme v horúcom oleji, najprv „deravou“ stranou dolu, potom obrátime. Šišky hotové raz-dva. Hotové potrasieme vo vanilkovo-práškovom cukre a do jamky nakopíme lekvár podľa chuti.