Dezerty, Recepty, Torty - sladké

Švédska torta

Nemusite chodiť ani do IKEA aby ste si pochutnali na báječnej švédskej torte.

Suroviny

8 vajec,
200 g mandlí,
470 g cukru,
200 g masla,
40 g škrob,
75 g  mandle/vločky/
práškový cukor na posypanie.

Postup

Vyšľaháme pevný sneh so štyroch vaječných bielkov, postupne pridáme 110 g cukru a 100 g mandlí dobre premiešame.
Nalejeme na plech na ktorom máme papier na pečenie.
Pečieme v predhriatej rúre pri 200 stupňoch asi 20 minút.
Zo zostávajúcich vaječných bielkov, mandlí a 110 g cukru pečieme ďalšie cesto.
Mandľové lupienky pečieme v panvici bez tuku.
V miske nad parou rozpustíme maslo, pridáme 250 g cukru, kukuričný škrob a žĺtky a šľaháme krém mixérom na miernom ohni, kým nezačne hustnúť.
Každý vychladený plát natrieme krémom.
Zvyšok krému natrieme po vrchu torty, posypeme práškovým cukrom, plátkami pražených mandlí a podávame so šľahačkou.
/istinito.net/