Recepty

Švajčiarske zapekané palacinky

Palacinky s višňami a tvarohom ktoré určite ulahodia vašim chuťovým bunkám…

SUROVINY

8-10 ks palaciniek
300g tvarohu
250g kyslej pochúťkovej smotany
3 vanilkové cukry
trošku práškového cukru
sušená citrónová kôra
na omáčku: 1 kompót višní príp. čerešní (cca 400g) (čučoriedky, ale dajú sa použiť aj napríklad zavárané jahody)
1 vanilkový cukor (ak máte kompót už aj tak dosť sladký, tak cukor vynechajte) trošku Solamylu (namiesto neho môžete použiť trochu Zlatého klasu)
1-2 polievkové lyžice griotky (nemusí byť)

POSTUP

Najskôr si upečieme palacinky podľa receptu, ktorý máte najradšej. Z tvarohu, 2 polievkových lyžíc kyslej smotany, 2 vanilkových cukrov a trošky sušenej citrónovej kôry si vymiešame tvarohovú plnku do palaciniek (ak sa stane že plnka je veľmi riedka, tak pridajte aj 1 žĺtok). Poprípade môžte ešte prisypať aj trošku práškového cukru – podľa chuti.
Na každú palacinku dáme trošku plnky a kraje palacinky prehneme dovnútra a zatočíme tak, aby plnka nevytekala.
Zatočené palacinky naukladáme do maslom vymazanej zapekacej misky pekne vedľa seba.

Kompót aj so šťavou vylejeme do hrnca, môžme pridať vanilkový cukor a necháme zvariť. Do zvareného kompótu prilejeme griotku a tiež trošku Solamylu (alebo Zlatého klasu) rozmiešaného v troche vody, dobre zamiešame. Kompót by mal pomerne rýchlo zhustnúť.
Zhustnutý kompót ešte za horúca rovnomerne vylejeme na pripravené palacinky.
Povrch potrieme zvyšnou kyslou smotanou rozmiešanou s vanilkovým cukrom. Vložíme do vyhriatej rúry a zapekáme asi 30min. Po vytiahnutí z rúry palacinky necháme trochu vychladnúť.