Dezerty

STAROČESKÝ POVIDLOŇ

Suroviny

Potrebujeme na veľký plech
230g hrubá múka
100 g tuku napr. maslo, Hera…..
500 ml voda
štipka soli
1/2 bal. prášku do pečiva
5 ks vajec „L“ menšie radšej 6 ks

Plnka:
250 ml slivkový lekvár
3 x 250 ml šľahačková smotana
3 bal. vanilkový cukor
3 bal. stužovač šľahačky
2-3 PL práškového cukru /alebo podľa chuti/
750 g jemný tvaroh
50 ml rumu /alebo podľa chuti/

Postup

Do hrnca si dáme 500 ml vody tuk, štipku soli a privedieme do varu, postupne prisypávame múku neustále miešame a cesto tak cca 5 minút „poodpaľujeme“ na dne hrnca. Cesto necháme vychladnúť až je vlažné a po jednom do neho zašľahávame vajcia. Nakoniec zašľaháme prášok do pečiva. Cesto si rozdelíme na dve polovice a každú upečieme na plechu vyloženým mastným papierom. Cesto si na papier natrieme a opačnou stranou lyžice spravíme na ceste nerovnosti, aby sme ho mali po upečení kopcovité. Pečieme pri 200 stupňoch do svetlo hnedá, aby cesto „vyschlo“ a nespadlo nám. POZOR RÚRU NEOTVÁRAŤ POČAS PEČENIA !!!!! Po upečení a vychladnutí si spodný plát natrieme lekvárom, ktorý sme rozmiešali s rumom. Vrchný plát si narežeme na štvorce,alebo vami požadované tvary.
Tvaroh si vymiešame s vanilkovým cukrom a podľa chuti pridáme práškový cukor. V druhej nádobe si vyšľaháme šľahačku so stužovačmi a jemne ju zamiešame do tvarohovej hmoty. Plnku natrieme na lekvár a naukladáme na štvorce nakrájaný horný plát. Necháme postáť do druhého dňa a dorežeme mokrým nožom dospodu. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a podávame.

recept od: Iva Vargová facebook.com/pecenevarenesivou