Tieto krémové buchtičky patria vo Švédsku k takmer národným jedlám. Predstavte si jemne sladené, kardamónom voňajúce buchty, naplnené krémovou mandľovou pastou s veľkorysou dávkou čerstvej šľahačky.
Suroviny
Na cesto
1 šálka plnotučného mlieka
6 lyžíc (3/4 tyčinky) čerstvého masla
1/2 šálky kryštálového cukru
1 1/4 kl sušených kvasníc
1 veľké vajce,
2 1/2 až 2 3/4 šálky hladkej múky
1 1/4 lyžičky drvený kardamóm semená
1 lyžička morskej soľ
Pre mandľovou náplň
1 1/2 šálky mandľovej pasty
1/2 šálky plnotučného mlieka
Zdobenie
1 1/2 šálky smotany
1 až 2 polievkové lyžice práškového cukru na posypanie
Postup
Najprv pripravíme cesto: V menšom hrnci zohrejte mlieko a maslo tak aby sa maslo roztopilo a mlieko sa nevarilo. Vymiešajte zmes mlieka, cukor, kvasnice, a vajcia. Pridajte 2 hrnčeky múky, kardamóm a soľ.
Pridajte ešte 1/2 šálky múky a pomaly vymiešajte. Najlepšie je použiť robota na 5 minút.
Nechajte cesto dobre vykysnúť na dvojnásobný objem – asi hodinu. Potom ho rozdeľte na 12 rovnakých dielov a vytvarujte gule, ale snažte sa urobiť ich krásne. Ešte hodinu nechajte kysnúť.
Predhrejte rúru na 180 °C. V malej miske rozšľaháme spolu žĺtok a 2 lyžice vody. Ľahko potrite vykysnuté buchtičky. Pečieme dozlatista 18 až 20 minút.
Po vychladnutí odrežte vrúbkovným nožom tretinu každej buchty a vyberte striedku, aby sa vytvoril priestor pre náplň.
Pripravte si mandľovú náplň. V robote vymiešajte mandľovú pasta s mliekom do hladka.
Naplňte každú buchtu s dvoma až troma lyžicami mandľovou plnkou a veľkorysým kopčekom šľahačky. Buchtu prikryte buchta viečkami a posypeme cukrom cukrárov.
/lovecommacake.com/blog/2014/3/5/semlor-swedish-cream-buns