Dezerty

Pečená Aljaška – úžasný dezert

Na tomto dezerte si pochutná každý. Teda každý, kto si ho stihne včas uchmatnúť..

Suroviny

6 bielkov,
štipka soli,
1 lyžička kyslého vínanu draselného *
200 g krupicového cukru,
1 lyžička vanilkového extraktu,

1 kg mierne zmäknutej zmrzliny,
1 hotový tortový korpus,
*/Vínan draselný čiže vínny kameň sa vyskytuje vo forme kryštálov. Používa sa ako regulátor kyslosti, stabilizátor, zahusťovadlo a ako kypriaca látka./,

Postup

Rúru predohrejeme na najvyššiu teplotu a rošt položíme na najnižšie miesto. Z bielkov vyšľaháme sneh, potom do neho pridáme soľ a vínan a šľaháme až bude pevný. Postupne za stáleho miešania pridávame cukor. Keď bude sneh hustý a lesklý pridáme vanilkový extrakt. Korpus vložíme do formy na koláč.
Naberačkou na zmrzlinu na korpus ukladáme kopčeky zmrzliny, pričom okraje necháme voľné. Navrch dáme sneh a rozotrieme ho tak, aby všetka zmrzlina bola zakrytá. Položíme pod gril na 2 minúty alebo potiaľ, kým povrch nezhnedne. Podávame ihneď.