Dezerty

Orechovo-banánový koláč s kiwi a mascarpone bez múky

Jednoduchý,  ľahký a svieži dezert. Môžu si ho dopriať aj alergici na lepok. Na tieto letné dni najlepšia voľba.

Suroviny

banány 2 ks
vajcia 3 ks
pomleté vlašské orechy 375 g
med 120 g
maslo 80 g
mascarpone 500 g
štipka soli
kiwi 3 ks
vanilkový cukor 20 g
želatína 1 balenie

Postup

Banány popučíme. Na sporák si dáme rozpustiť maslo – až kým nezačne krásne rozvoniavať. Oddelíme si žĺtka od bielkov, pričom žĺtka rovno primiešame k banánom. Pridáme k nim aj štipku soli, 80g medu a zalejeme rozpusteným maslom. Celú túto miešanicu vylejeme k orechom a poriadne premiešame.

Bielka si vyšľaháme na hustý sneh a pridáme ho k orechovej mase. Nemusíte sa zľaknúť, cesto nebude úplne krásne nadýchané, ale to vôbec nevadí. Teraz ho dáme do okrúhlej formy, ktorú sme odspodu vyložili pečiacim papierom a kraje vymastili maslom. Dáme do rúry vyhriatej na 180°C na 25 minút. Zatiaľ si kľudne môžeme vymiešať mascarpone so zvyšným medom (40g) a 1ČL vanilkového cukru. Kľudne si môžeme aj ošúpať kiwi a nakrájať ho na kolieska. A tiež si môžeme pripraviť želatínu podľa návodu (ak do nej treba pridať cukor, pridajte zvyšok vanilkového). Korpus, ak už vychladol, natrieme krémom a naukladáme naň kiwi.

Potom zalejeme takmer vychladnutou želatínou a necháme vychladiť.

Zdroj//pinarosa.wordpress.com