Hlavné jedlá

Neskutočne chrumkavý karfiol s jogurtovým dipom pre maškrtné jazýčky

Klasický trojobal neostane v zabudnutí. S týmito chrumkavými balíčkami objavíte netušené gurmánske zákutia.

Suroviny

karfiol menší 1 ks
rajčinový pretlak 1/2 hrnčeka
víno biele 2 PL
soľ, korenie
syr Parmezán/strúhaný/ 1/2 hrnčeka
prosciutto 20 plátkov
olej olivový 6 PL
biely jogurt
majonéza
bylinky

Postup

Z karfiolu odrežeme spodnú časť,rozkrojíme ho na polovice.Tie pokrájame na plátky asi tak 2,5 cm a každý ešte pokrájame na 2-3 kúsky/podľa veľkosti plátkov/.Takto by sme mali získať celkom 20 kúskov. Kúsky karfiolu dáme variť do osolenej vriacej vody tak na 3-5 minút.Karfiol vyberieme a osušíme papierovými utierkami.

V miske rozmiešame rajčinový pretlak s vínom a korením. Každý kúsok karfiolu potrieme na stranách lyžičkou pripravenej zmesi, posypeme ho lyžičkou strúhaného Parmezánu a zabalíme do plátku prosciutta.

Vo väčšej panvici si zohrejeme 3 lyžice oleja,vložíme do nej tretinu pripravených balíčkov a opečieme z každej strany dozlatista a do chrumkava /z každej strany asi 3 – 4 minúty/ Rovnakým spôsobom v dvoch ďaľších várkach i ostatné balíčky na ostatnom oleji. To preto aby sa olej neprepálil a chuť bola báječná.

Balíčky podávame s pečivom alebo zemiakmi či zemiakovovým pyré. K balíčkom sa hodí studený dip z jedného kelímku bieleho jogurtu zmiešaneho s 2 lyžicami majonézy, lyžicou nasekaných byliniek, soľou a korením.
Zdroj/igurmet.cz/