Dezerty, Inšpirácie, Koláče, Recepty

Nanukové rezy, ktoré nemusia byť v mrazničke.

Je to veľmi starý recept, ktorý iste mnohé poznáte. Je skutočne výborný a hodí sa na každú príležitosť.

Suroviny

Cesto
5 vajec,
10 PL uvarenej studenej kávy,
30 dkg práškového cukru,
20 dkg hrubej múky,
10 dkg mletých vlašských orechov,
1 prášok do pečiva

Plnka
3 dcl mlieka,
1 zlatý klas /alebo 6 PL hl. múky/,
2 žĺtky,
1 Palmarin alebo Hera,
25 dg práškového cukru,
1 vanilkový cukor

Postup

Žĺtky vymiešame s cukrom, postupne pridáme 10 PL kávy, múku, prášok do pečiva, orechy a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech alebo papier na peč. a upečieme cca 20 min 180°C.

Na vychladnutý korpus, ktorý necháme v plechu, natrieme plnku.
Z mlieka, maizeny a žĺtkov uvaríme kašu, ktorú necháme vychladnúť.

Zvlášť vymiešame maslo, cukor a vanilku, postupne pridáme kašu a vyšľaháme. Polejeme čokoládou alebo posypeme hoblinkami z čokolády. Zákusok pred podávaním necháme dobre vychladiť, vtedy pripomína nanuk.

Napadlo ma, že by do plnky mohli ísť opražené posekané orechy – orechový nanuk.