Inšpirácie, Recepty, Slávnostné jedlá

Najlepšia Žirafia roláda – chuťový aj estetický zážitok

Obyčajná roláda s banánom môže vyzerať aj neobyčajne. Je veľmi vhodná najmä na detské oslavy.

Suroviny

4 vajcia
80 g kryštálového cukru
1 lyžica vanilínového cukru
štipka soli
55 g hladkej múky
15 g kakaa

na plnku:
250 g mascarpone
150 g Lučiny
1 lyžica práškového cukru
banány

Postup

70 g cukru vymiešame so žĺtkami do peny. Z bielkov so štipkou soli urobíme sneh. Keď je polotuhý, vsypeme zvyšok cukru a šľaháme dotuha. Spojíme so žĺtkovou penou.

Cesto rozdelíme na dve polovice. Do prvej polovice vmiešame 35 g múky a pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na papier na pečenie vzor. Vložíme do mrazničky na 5 minút. Zatiaľ si pripravíme tmavé cesto – do zvyšnej hmoty vmiešame múku, ktorá nám ostala a kakao. Tmavé cesto rozotrieme na svetlý vzor a dáme piecť na 10-12 minút pri teplote 190 stupňov.

Upečené cesto vyberieme z rúry, odstránime papier a preklopíme vzorom nadol na utierku vyloženú novým papierom na pečenie. Opatrne zvinieme a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme plnku. Mascarpone, cukor a Lučinu dôkladne zmiešame aby nám vznikol tuhý krém. Vychladnutú roládu rozrolujeme, natrieme plnkou, do stredy vložíme banán a dáme stuhnúť do chladničky.