Recepty

Najlepšia domáca horčica pre labužníkov iba z troch prísad

Ak Vás už omrzela klasika z obchodu – plnotučná alebo kremžská – môžete vyskúšať namixovať si vlastnú. Sú na to potrebné iba tri suroviny, so zvyšnými prísadami môžete ľubovoľne experimentovať. Domáca horčica vám vydrží v chlade tri týždne.

Suroviny

100 g bielych horčičných semienok – nájdete ich v obchode medzi korením
250 ml jablčného alebo vínneho octu
3-4 lyžice sladidla – med, javorový sirup, cukor
Tieto ďalšie prísady závisia iba na Vašej fantázi a chuti:
½ lyžičky kurkumy pre krajšiu farbu– voliteľné
80ml suchého bieleho vína
kajenské korenie
2 ČL chrenu

Postup

Pripravíme si nálev. Vínny alebo jablčný ocot necháme zovrieť. Do mixéra dáme semienka, kurkumu, a med alebo javorový sirup. Ak ste si ako sladidlo vybrali cukor, nasypte ho do vriaceho octu, aby sa rozpustil.

Polovicou pripraveného nálevu zalejeme semienka a necháme 15 minút zmäknúť.
Potom začneme mixovať a pridávame zvyšný ocot. Ak je hmota hustá môžeme ju zriediť prevarenou vodou alebo suchým bielym vínom. Skladujeme v uzatvárateľnom pohári v chladničke. Ostrá chuť horčice sa skladovaním zjemní.