Dezerty, Koláče, Recepty

Najchutnejší jablkový koláč

Jablkové koláče sú veľmi obľúbené pre svoju ľahkú dostupnosť počas celého roka, jednoduchosť prípravy a príjemnú chuť.

Báječný jablkový koláč ako od babky

Suroviny (4 porcie)

Jablká 1kg
Hladká múka 2 šialky
Kyslá smotana 1,5 šialky
Maslo 150g
Ocot 1 polievková lyžiča
Cukor 1 šálka
Sóda  1/2 polievkovej lyžice
Vajce 1ks

Postup

  1. Najprv si pripravte cesto
    1. V miske zmiešajte zmiešajte maslo (izbovej teploty) s 1,5 šialky preosiatej múky a dobre zamiešajte
    2. Následne pridajte 2 lyžice smotany a zapracujte ju – do cesta. Vznikne vláčne cesto
    3. Na záver pridajte sódu – prášok do pečiva, pokropte octom a poriadne zapracujte.
  2. Očistené jablká zbavte jadrovníka a nastrúhajte na tenké plátky
  3. Pripravte si polevu
    1. Zvyšok smotany zmiešajte v druhej miske s celým vajcom. Cukor pridajte v dvoch – troch dávkach
    2. Pridajte 2 lyžice múky a zamiešajte
  4. Z cesta si vyvaľkajte dostatočne veľkú plochu na pokrytie spodku a stien formy
  5. Vydličkou popichajte do cesta. Spodok aj steny cesta
  6. Do vane z cesta vysypte pokrájané jablká a zalejte polevou
  7. Nezakrytú formu dajte do rúry vyhriatej na 200°C na 50 minút

zdroj: eda.ru