Recepty

Na imunitu a zdravie Šípky v mede

Na imunitu a proti chorobe šípky v mede

Suroviny

Šípky
med (ja som použil domáci púpavový)
škorica

Postup

Šípky odstopkujeme a odstránime zvyšky okvetia, premyjeme v sitku, necháme odkvapkať, vysušíme pomocou bavlnenej utierky. Vrstvíme do pohára tak že nasypeme časť šípok, zalejeme medom, po prípade potrasieme pohárom aby sa med dostal všade a pokračujeme vo vrstvení.

Pohár naplníme do 3/4, potom na boky vtlačíme kúsky celej škorice. Necháme odstáť aspoň 2hod, potom premiešame, zatvoríme a dáme na tmavé miesto. Každý deň premiešame a zase odložíme na tmavé miesto po dobu 3-6 týždňov. Šípky začnú púšťať do medu šťavu a postupne tekutina tmavne, šípky sa scvrkávajú a vystupujú hore. V pohári prebehne mierne alkoholické kvasenie, obsah alkoholu je však nízky. V zime si denne nalačno naberieme asi 1/2 dcl a skonzumujeme nalačno. Je to výborná prevencia i liek.

Konzumácia medu a šípok posilňuje imunitný systém a ochraňuje organizmus pred baktériami a vírusmi. Med obsahuje veľa dôležitých vitamínov a šípky sú bohaté na vitamín C, sú doslova vitamínovou bombou. Pravidelná konzumácia napomáha pri obnove bielych krviniek v krvi a priaznivo pôsobí v boji proti baktériám a vírusom.