Zdravie

Medvedí cesnak – víno, tinktúra

Cesnak medvedí má v podstate také vlastnosti ako cesnak kuchynský, len značne liečivejšie.
Má prírodné antibiotické vlastnosti. Môžete ho teda používať pri akomkoľvek zápale, ale aj infekčných ochoreniach, ktoré vás dlhodobo trápia.
Výborný je aj pri zle hojacich sa ranách. Vtedy sa môžu potierať tinktúrou z neho alebo sa môžu prikladať samotné čerstvé lístky, ktoré ihneď zlepšia ich stav.

Ako korenina

Čerstvé listy cesnaku medvedieho sa pokrájajú ako pažítka alebo petržlen a dajú sa na chlieb, do polievok, šalátov a mäsitých jedál.

Tinktúra

Fľašu voľne až po hrdlo naplníme nadrobno nakrájanými listami alebo cibuľami, zalejeme 38 až 40% ražným alebo dobrým ovocným liehom a postavíme na 14 dní na slnečné miesto alebo do blízkosti tepelného zdroja. Užívame denne 10 až 15 kvapiek s troškou vody.

Víno

Vezmeme plnú hrsť nadrobno pokrájaných listov, krátko ich povaríme v 1/4 litri bieleho vína, osladíme podľa chuti medom alebo sirupom a denne pomaly, po dúškoch pijeme.

Zdroj/zdraviezbozejlekarne.sk Foto/insalatamente.com, fitastyl.sk/clanky/vyziva/medvedi-cesnak-je-tu