Hlavné jedlá

Mäsové guľky s rajčinovou omáčkou

Klasika v novom šate.

Suroviny

350 g mletého hovädzieho mäsa,
1 vajce,
1 strúčik cesnaku,
olej,
1 cibuľa,
1 žemľa,
soľ,mleté čierne korenie,strúhanka.

Rajčinová omáčka:
1/2 cibule,
olej,
2 lyžice rajčinovéhopretlaku,
soľ, 3 zrnká nového korenia, 1 bobkový list,
1 dl mlieka,
1 lyžica hladkej múky, cukor,
1 lyžica kyslej smotany.

Postup

Do mletého mäsa pridáme vajce,pretlačený cesnak,na oleji opraženú pokrájanú cibuľu,vo vode namočenú vyžmýkanú žemľu,okoreníme,osolíme a premiešame. Zo zmesi formujeme guľky, obalíme v strúhanke a vyprážame vo väčšom množstve rozohriateho oleja. Guľky uložíme na cestoviny,uvarené v osolenej vode, polejeme rajčiakovou omáčkou a pokvapkáme smotanou.
Na oleji speníme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme rajčinový pretlak a krátko opražíme. Zalejeme trochou vody, pridáme nové korenie,bobkový list a varíme 5 minút. V mlieku rozmiešame hladkú múku,vylejeme do rajčinového základu a za stáleho miešania povaríme. Nakoniec dochutíme cukrom a osolíme.