Koláče

Makovky

Vynikajúci recept, báječná vôňa, výnimočné makovky. Lepšie ako z obchodu. Tieto makovky budú na sobotné ráno príjemným potešením a prekvapením.

Suroviny

225 ml vlažného mlieka,
50 g rozpustenej masti,
1 žĺtok,
30 g čerstvého droždia,
70 g kryštálu,
1/2 lyžičky soli,
450 g hladkej múky,
1 vajce na potretie a mak na posypanie.

Postup

Všetky suroviny dajte do mixéra a vymieste si cesto.
Rozdelte ho na 12 dielov a nechajte pod igelitom 20 minút odpočinúť.
Každý bochníček potom vyvaľkajte do do jemne pretiahnutého tvaru.
Zmotajte klasicky ako rožok a ukladajte na plech.
Nechať asi 45 minút kysnúť.
Potom potrite rozšľahaným vajcom, posypte makom a dajte piecť 25 minút na 160 stupňov.
/Danulka Vašíčková/