Dezerty, Inšpirácie, Koláče, Recepty, Zdravie

Maková torta bez múky

Táto torta je bez múky a bez cukru, takže ho môžu bezlepkári, dietári,  deti a vôbec všetci.

Torta je úžasná, je hrozne moc maková, samozrejme sladká, ale zase tak akurát a ak ju necháte cez noc odležať v chladničke, bude aj krásne vláčna.

Suroviny

Korpus
vajcia 8 ks
mandľové plátky 55 g
mletý mak 11 PL
prášok dopečiva z vínneho kameňa 5 g
med 50 g

Krém
mascarpone 250 g
Lučina 240 g
med 100 g
vanilkový struk 1 ks
šťava z polovice citróna
makový olej 20 g
džem alebo marmeláda z červeného ovocia bez cukru
hŕstka celého maku
pekanové orechy

Postup

Žĺtky oddeľte od bielkov.
Bielky vyšľahajte do snehu.
Mandle pomeľte.
Žĺtky pomocou metly na šľahanie vyšľaháme do peny. Pridajte med, mak, mandle, prášok do pečiva a dôkladne všetko premiešajte.
Opatrne prilejte makovú zmes k bielkom a dôkladne vymiešajte.
Hotové cesto premiestnite do formy na tortu, ktorú si vysteľte papierom na pečenie
Dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov na cca 30 minút. Nechajte vychladnúť.

Mascarpone, Lučinu, med, makový olej, šťavu z polovice citróna i semienka z vanilkového struku dajte do jednej misy a dôkladne premiešajte do krému.
Korpus uprostred rozrežte a hornú časť odložte nabok. Spodnú časť pokvapkajte makovým olejom a potrite ho marmeládou.
Na marmeládu opatrne navrstvite krém.
Na krém opatrne položte druhú časť korpusu.
Ten pokvapkajte zvyšným makovým olejom. Votrite ho do korpusu a opatrne navrstvite zostávajúci krém.
Doprostred dajte lyžicu marmelády a trochu ju rozotrite. Do kruhu usporiadajte orechy.
Nakoniec tortu posypte celým makom.