Koláče, ovocie, Recepty

Jednoduchý koláčik (Strašín 1907, Vôňa dobrôt z podhoria Šumavy)

Toto cesto je základom pre čučoriedkové koláčiky.

Suroviny

15 dkg masla,
10 dkg práškového cukru,
4 žĺtky,
30 dkg polohrubej múky,
kôra z citróna,
2 lyžice rumu,
3 dkg droždia (kvások),
1,5 dcl smotany,
štipka soli,
mrvenička,
čučoriedky, tvaroh, ovocie

Postup

Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť. Tvoríme koláčiky, ktoré plníme podľa ľubovôle. Posýpku pripravíme zo 150 g preosiatej polohrubej múky, ktorú zmiešame so 150 g kryštálového cukru a 100 g zmäknutého masla nakrájaného na kúsky. Prstami spracúvame, až vznikne jemná drobivá zmes.

Po vytiahnutí z rúry môžeme potrieť maslom a sypať cukrom. Povrch posypeme posýpkou. Dobrú chuť!