Inšpirácie, Klasika, Recepty

Klasické kura na masle s krémovou zemiakovou kašou

Krémová zemiaková kaša poteší každého. Veľkého či malého. Všetkým proste chutí. V prípade, že použijete čerstvé bylinky, čaká na Vás explózia chutí.

Suroviny

2 ks chladené kuracie štvrťky
100 g masla
korenie na kura
voda na podlievanie.
Príloha
700 g zemiaky
2 lyžičky soľ
100 ml smotana 12%
200 ml mlieka
50 g masla

Postup

Kura okoreníme a vložíme do pekáča. Pridáme polovicu masla, podlejeme trochou vody a zakryté dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C.

Pečieme cca 50 minút a potom otvorené necháme piecť do zlata. Pridáme zvyšok masla a rúru vypneme. Počas pečenia kontrolujeme a dolievame vodu podľa potreby. Kura podlievame výpekom. Vody nedávajte príliš veľa, aby bol výpek chutný maslový.

Zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka. Pridáme maslo a klasicky ich pretlačíme na zemiakovú kašu. Po častiach pridávame horúcu smotanu s mliekom a vyšľaháme dohladka.

Mlieko a smotanu pridávame pomaly, podľa toho ako hustú kašu máte radi. Dobrú chuť!