Dezerty, Inšpirácie

Jablková svieženka ktorá Vás milo prekvapí

Báječný zákusok s rafinovanou ľahkosťou a osviežujúcou plnkou.

Suroviny

vajcia 7 ks
práš. cukor 7 PL
vanil.cukor s vodou 2 PL
polohr.múka (Namiesto práš. dopečiva pridáme 1/2 kávovej lyžičky sódu bicarbonu) 7 PL
očistené,nastrúhané jablká 3⁄4 kg
vanilkový cukor 1 ks
škorica mletá 1ČL
cukor kryšt. 4 PL

ml.vlašské orechy 150 g
mlieko 1 dcl
vanilkový cukor 1⁄2 balík
zlatý klas 1 ks
kryšt. cukor 3 PL
voda 1⁄2 liter
šľahač.smot.Creme Pattiserie 3 dcl
čokoláda na varenie 1⁄2 kus
marhuľový lekvár 4 PL

Postup

Rozpis na plech 25 X 35 cm :

Upečieme si klasickú svetlú piškótu zo 7 vajec.

1 dcl mlieka, 4 poliev. lyžice kryš. cukor, ½ bal. vanil. cukor, 15 dkg mleté orechy.

Mlieko s cukrom a vanil. cukrom dáme variť. Do vriaceho mlieka prisypeme mleté orechy a trochu povaríme (sparíme) na hustejšiu zmes a odstavíme.
Asi 6 – 7 ks väčších jabĺk očistíme a nastrúhame, pridáme 1 vanilkový cukor, trochu mletej škorice, 5 – 6 lyžíc kryštálového cukru. Všetko spolu podusíme do mäkka. Keď zmes trochu vychladne, jabĺčka rozšľaháme na kašu.

Do pol litra vody pridáme 3 lyžice kryš. cukor, pridáme 1 a pol balenia zlatého klasu, zamiešame a uvaríme na hustú kašu. Necháme trochu vychladnúť.

Jablkovú kašu zmiešame s kašou zo zlatého klasu , ak treba, prisladíme.

Na upečenú vychladnutú piškótu natrieme marhuľový lekvár. Na lekvár roztrieme sparenú orechovú plnku č.1. Na orechy natrieme jablkovú zmes, rozotrieme do hladka a necháme stuhnúť v chladničke najlepšie cez noc. Na druhý deň natrieme vyšľahanou šľahačkou. Ja som použila 3 dcl Creme Pattiserie.

Ozdobíme rozpustenou čokoládou. Opatrne krájame na rezy. Chutí vynikajúco .

Zdroj:tortyodmamy.sme.sk/
autorka: Mária Vašová