Marlenka je úžasná. Náročná na prípravu pretože potrebujete veľa tenkých plátov cesta. Áááále keď ju ochutnáte, uznáte že všetka tá námaha stála za to.
Suroviny
350 g masla alebo Hery
5 ks vajce
300 g cukor
600 g hladká múka
3 KL sóda bikarbóna
150 ml mlieko
5 PL med
Plnka
2 plechovky karamelového salka /alebo si uvaríme celé plechovky obyčajného salka vo vode 2 hodiny/,
250 g masla alebo Hery
Na ozdobu: posekané orechy cca dve hrste čokoládový toping, alebo pikao
Postup
Do hrnca na sporáku si dáme maslo, cukor, med a mlieko a chvíľu za stáleho miešania povaríme, potom plameň stiahneme a pridáme múku so sódou, ktorú sme si zmiešali v druhej miske. Celú masu ešte jemne prehrejeme kým sa nám pekne nespojí. Odstavíme a necháme vychladnúť do takej teploty, aby sa celé vajíčka, ktoré tam pridáme nezrazili.
Celú masu s vajíčkami metličkou dobre premiešame, cesto si odvážime a rozdelíme na šesť dielov. Pripravíme si 6 ks mastného papiera o rozmere cca 35 x 45 .
Z kartónu si vystrihneme šablónu o veľkosti a tvare dna vášho plechu a obkreslíme si ju do stredu pripravených papierov.
Postupujeme tak, že si na každý papier nanesieme odváženú šestinu cesta, nožom, alebo iným obľúbeným nástroom tekuté cesto rozotrieme na obkreslený tvar /hrany nemusia byť pravitkové 🙂 vložíme do plechu a upečieme pri teplote 180-200 stupňoch do hneda 5-7 minút.
Takto si upečieme všetkých šesť plátov a najškaredší namrvíme do misky, pridáme k nemu nasekané orechy a necháme si na vrchnú vrstvu.
Po upečení a vychladnutí všetkých plátov si marlenku naplníme.
Karamelové salko si v mikrovlnke zohrejeme tak, aby nám maslo pri miešaní zmäklo /nie sa roztopilo/. Plnku necháme vychladnúť a rozvážime si ju na 5 dielov. Pláty si naplníme a vrchný krém posypeme celým množstvom rozmrveného cesta s orechami /kľudne môžete omrviny aj trošku popritláčať na krém. Pláty si môžete pokvapkať rumom, alebo koňakom/
Vrch ozdobíme čokoládovým topingom a necháme v chlade odstáť 1-3 dni. Marlenka najviac chutí keď chvíľu postojí pri izbovej teplote. Zákusok si narežeme. TIP: režeme dlhým nožom, ale tlakom, nie ťahom.
/pecene-varene.sk/Ivka Vargová/