Dezerty

Ivkina báječná domáca marlenka. Trvanlivý medový zákusok.

Marlenka je úžasná. Náročná na prípravu pretože potrebujete veľa tenkých plátov cesta. Áááále keď ju ochutnáte, uznáte že všetka tá námaha stála za to.

Suroviny

350 g masla alebo Hery
5 ks vajce
300 g cukor
600 g hladká múka
3 KL sóda bikarbóna
150 ml mlieko
5 PL med

Plnka
2 plechovky karamelového salka /alebo si uvaríme celé plechovky obyčajného salka vo vode 2 hodiny/,
250 g masla alebo Hery
Na ozdobu: posekané orechy cca dve hrste čokoládový toping, alebo pikao

Postup

Do hrnca na sporáku si dáme maslo, cukor, med a mlieko a chvíľu za stáleho miešania povaríme, potom plameň stiahneme a pridáme múku so sódou, ktorú sme si zmiešali v druhej miske. Celú masu ešte jemne prehrejeme kým sa nám pekne nespojí. Odstavíme a necháme vychladnúť do takej teploty, aby sa celé vajíčka, ktoré tam pridáme nezrazili.

Celú masu s vajíčkami metličkou dobre premiešame, cesto si odvážime a rozdelíme na šesť dielov. Pripravíme si 6 ks mastného papiera o rozmere cca 35 x 45 .

Z kartónu si vystrihneme šablónu o veľkosti a tvare dna vášho plechu a obkreslíme si ju do stredu pripravených papierov.
Postupujeme tak, že si na každý papier nanesieme odváženú šestinu cesta, nožom, alebo iným obľúbeným nástroom tekuté cesto rozotrieme na obkreslený tvar /hrany nemusia byť pravitkové 🙂 vložíme do plechu a upečieme pri teplote 180-200 stupňoch do hneda 5-7 minút.

Takto si upečieme všetkých šesť plátov a najškaredší namrvíme do misky, pridáme k nemu nasekané orechy a necháme si na vrchnú vrstvu.

Po upečení a vychladnutí všetkých plátov si marlenku naplníme.
Karamelové salko si v mikrovlnke zohrejeme tak, aby nám maslo pri miešaní zmäklo /nie sa roztopilo/. Plnku necháme vychladnúť a rozvážime si ju na 5 dielov. Pláty si naplníme a vrchný krém posypeme celým množstvom rozmrveného cesta s orechami /kľudne môžete omrviny aj trošku popritláčať na krém. Pláty si môžete pokvapkať rumom, alebo koňakom/

Vrch ozdobíme čokoládovým topingom a necháme v chlade odstáť 1-3 dni. Marlenka najviac chutí keď chvíľu postojí pri izbovej teplote. Zákusok si narežeme. TIP: režeme dlhým nožom, ale tlakom, nie ťahom.
/pecene-varene.sk/Ivka Vargová/