Dezerty

Ivkin karamelový veterník s čokoládovou čiapkou

Suroviny

2,5 dcl vody
80g margarín /napr. Hera/
160 g hrubej múky
4 vajcia
štipka soli
tuk na pomastenie plechu, alebo papier

Plnka
5 dcl mlieka
150g kryšt. cukor
2 bal. karamelový puding
200 g masla
500 ml šľahačková smotana
2 ks stužovač šľahačky
1 PL práškového cukru /nemusí byť/
čokoládová poleva

Postup

Vodu, soľ, margarín – privedieme do varu. Do vriaceho pomalým prúdom pridávame múku a za stáleho miešania povaríme na okraji sporáka, až kým sa nám nezačne vytvárať povlak na hrnci.

Do vychladnutého cesta postupne po jednom zamiešame /môžme aj mixérom/ vajíčka a dôkladne vypracujeme na hladké cesto. Z cesta pomocou vrecúška striekame na plech kolieska.

Môžme si pomôcť jemne pomúčiť hl. múkou namastený plech a urobiť kruhy pohárom, alebo formičkou a striekame ich trošku ďalej od seba, ináč sa zlepia a nebudú pekné. Pečieme ich v horúcej rúre a keď venčeky narastú teplotu trošku stiahneme a dopečieme. POZOR, rúru počas pečenia neotvárať.

Po vychladnutí rozrežeme na polovicu jemným zúbkovaným nožom. Krém: Z uvedených prísad okrem masla uvaríme hustý puding a po vychladnutí ho pomaly primiešavame do rozmixovaného masla a miešame na najnižšej rýchlosti, aby sa nám krém nezrazil. Vrecáškom so špičkou naplníme veterníky krémom. Vyšľaháme si šľahačku so stužovačom a s práškovým cukrom a vrecúškom ju nastriekame na krém.

Prikryjeme čokoládovým klobúčikom a necháme tak hodinku stuhnúť.

Pozn. Z tohto množstva vznikne 12 veľkých alebo cca 20 malých veterníkov.
recept od: Iva Vargová /facebook.com/pecenevarenesivou