desiata, Inšpirácie, Koláče, Recepty

Fornetti s čokoládovou plnkou

Krehké, chrumkavé, radosť papať.

Suroviny

hladká múka 250 g
soľ 1 čl
droždie sušené 2 čl alebo kocka čerstvých
olej 1 PL
mlieko 175 ml
cukor kryštálový 25 g
maslo 125 g
čokoláda

Na potretie:
žĺtok 1 ks
mlieko 2 PL

Postup

Múku preosejeme do misky, pridáme soľ a sušené droždie.Do vlažného mlieka dáme cukor, pridáme olej. Keď sa nám cukor v mlieku rozpustí, prilievame ho k múke a spracovávame hladké cesto. Vymiesené cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť asi tak2-3 hodiny.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, poukladáme na kúsky nakrájané maslo a začneme prekladať. Preložíme zo spodu do stredu,zvrchu do stredu.Zľava do stredu a sprava do stredu.Popritláčame jemne rukami.Tento postup opakujeme ešte 2 krát. Keď máme cesto naposledy preložené cez stred ho prerežeme, preložíme do misky, zakryjeme a odložíme na 1 hodinu do chladničky.

Po hodine cesto vyberieme, každý kus rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a nakrájame na 4 menšie obdĺžniky.
Na obdĺžniky navrstvíme nastrúhanú čokoládu a zrolujeme (dostaneme 8 ks rolí).

Takto pripravené rolky ukladáme na plech, ktorý sme vyložili papierom a necháme na teplom mieste nakysnúť (môžeme nechať zakryté kysnúť i 2 hodiny).
Vykysnuté potrieme rozšľahaným žĺtkom, do ktorého sme pridali 2 lyžice mlieka a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov po dobu asi 15 minút,to záleží od Vašej rúry.

Fornetti môžete pripraviť vo večerných hodinách, necháme v chladničke cez noc a pečieme v dopoludňajších hodinách.
Pred pečením musia odstáť 30 minút pri izbovej teplote.
Zdroj/http://www.coolinarika.com/