Recepty

Fantastický banánový koláč

Skvelá kombinácia banánov, medu, škorice a voňavej pomarančovej kôry. Chutí vynikajúco aj teplý aj studený.

Suroviny

3 stredné banány
1/2 šálky jablkovej šťavy
1/2 šálky medu
1/2 šálky cukru
2 vajcia
3 šálky hladkej múky
2 1/2 lyžičky prášku na pečenie
1/2 lyžičky sódy BB
3/4 lyžičky soli
1/2 lyžičky škorice
1 téglik gréckeho jogurtu
1 lyžička vanilkového extraktu
1/4 šálky mlieka
Posýpka
1/2 lyžičky škorice
1/2 šálky hrubej múky
1/2 šálky hnedého cukru
4 lyžice masla
Pomarančová kôra

Postup

Predohrejte rúru na 220 stupňov. Pekáč vymažeme maslo a vysypeme hrubou múkou.
Vo veľkej miske roztlačíme vidličkou banány. Pridajte jablkovú šťavu a med. Metličkou zmiešame do kompaktnej hmoty.
Pridajte cukor a celé vajíčka – zamiešame metličkou. Vmiešame grécky jogurt, vanilkový extrakt a mlieko. Suché prísady – múku, škoricu, prášok do pečiva a sódu BB zamiešame extra miske a postupne prisýpame do zmesi.
Keď je cesto hotové, vylejeme ho na plech a dáme do vyhriatej rúry. Zatiaľ si pripravíme posýpku – zmiešame cukor, hrubú múku, škoricu a nastrúhanú pomarančovú kôru. Po 10 minútach vytiahneme koláč, posypeme posýpkou a pečieme ešte 35-40 minút.

Zatiaľ čo kávový koláč pečiete, skombinujte škoricu, múku, hnedý cukor a pomarančovú kôru. Rozstrihajte v masle a premiešajte, až pokrytie vyzerá ako hrubé drobky.
Po uplynutí 10 minút vytiahnite kávový koláč a posypte špičku čo najrovnomernejšie na koláč. Vráťte sa do rúry a pokračujte v pečení počas 35-45 minút, alebo kým nevytvoríte tester tortu.
Ak je to žiaduce, posypte práškovým cukrom a vychutnajte si! Koláč sa môže jesť teplý, studený alebo pri izbovej teplote.