Zemiakové lupienky alebo hovorovo čipsy sú potravina vyrábaná z najemno narezaných zemiakov, ktoré sú upečené dochrumkava na oleji.
Prečo si takúto dobrotu nepripraviť doma? Poďme na to..:)
Suroviny
podlhovasté zemiaky (najlepšie o podobnom priemere) 2 kg
rozpustené maslo 3 PL
olivový olej 3 PL
cibuľa 4 ks
čerstvý tymian 8 vetvičiek
hrubá soľ
drvené chilli
tvrdý syr
slaninka
Postup
Rúru si predhrejeme na 200 stupňov.
V miske zmiešame maslo s olejom.
Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky. Môžu byť aj so šupkou.
Nádobu, v ktorej budete zemiaky zapekať, vytrite troškou masla zmiešaného s olejom.
Na dno nádoby nasypeme štipku soli a drvené chilli papričky podľa chuti.
Plátky zemiakov vložíme do nádoby zvisle pekne vedľa seba.
Cibuľu nakrájame na plátky a následne ich vložíme medzi plátky zemiakov.
Zemiaky pomažeme zvyšnou zmesou masla a oleja.
Osolíme a okoreníme.
Dáme do rúry a necháme piecť približne 75 minút. Keď lupienky hnednú moc rýchlo, prikryjeme ich alobalom a znížime teplotu.
Posypeme tymiánom a necháme piecť ešte 35 minút.
Hotové zemiaky posypeme syrom a slaninou.