Recepty

Domáce voňavé jaternice z malej domácej zabíjačky

Jaternice ktoré zvládne doma každý

Suroviny

1ks bravčová hlava
300g Bravčový bôčik
250g Bravčové plúcka
200g Bravčová pečienka
3 ks vačšej cibule
250g Bravčová masť
Soľ
Majorán
Čierne mleté korenie
Zázvor sušený
Nové korenie mleté
5ks Strúčik cesnaku
1,5 kg Ryže alebo Krúpov
Bravčové črevá

Postup

Všetky mäsové zložky uvaríme v jednom hrnci do mäkka aj s kožou. Uvaríme ryžu.
Cibuľku nakrájame na plátky a pomaly dusíme v bravčovej masti do hneda na miernom ohni cca 40min.

Vychladnuté mäso oberieme od kostí nakrájame na menšie kusy a najemno zomelieme aj s pečienkou a upraženou cibuľkou aj s masťou.

Do zomletej zmesy pridáme ryžu a vývar podľa konzistencie a riadne vymiešame dochutíme koreninami cesnakom ,zmes musí byť nie moc riedka ani hustá, riadime vývarom z mäsa.

Črevá premyjeme a pomocou narážky alebo nadstavca na mlynčeku plníme jaternicovou zmesou. Črevá pretáčame alebo uzatvárame malými kúskami špajdlí. Takto pripravené jaternice vkladáme do 90stupňovej vody na 2-3min aby sa nám zavarilo a zatiahlo črievko.

Po obvarení necháme vychladnúť a môžme ďalej piecť pražiť alebo len také jesť ocitnete sa opäť u vašich starých rodičov na zabíjačke na dedine.