Hlavné jedlá, Predjedlá, Recepty, Rôzne, Ryby

Domáce sushi s wasabi

Tento recept dávam sem ako inšpiráciu na  pohostenie, či len tak, pre tých ktorým sa nechce do ázijskej reštaurácie.

Suroviny

ryža na sushi 300 g
pečené morské riasy na sushi 1 balíček
ryžový ocot 6 PL
cukor kryštálový 4 PL
soľ 1 PL
losos údený 2 plátky
uhorka 1 ks
reďkovka biela 1 ks
vajce 1 ks
wasabi 1 KL
ázijská sójová omáčka tmavá 100 ml
bambusová podložka na formovanie sushi

Postup

Uvaríme ryžu podľa návodu a necháme vychladnúť.
Z ryžového octu, cukru a soli spravíme zálievku ktorú jemne vmiešame do ryže.
Na plátok z rias uložíme mokrými rukami rovnomerne vrstvu ryže, potom kúsky plátku údeného lososa, na hranolky nakrájané uhorky a reďkovky.
Z vajca spravíme omeletu, a na ďalší plátok rias s ryžou dáme pre zmenu aj kúsok omelety.
Naplnené plátky pomocou bambusovej rohožky stočíme do valca, zaistíme vlhkými rukami aby sa neotvárali a dáme stuhnúť do chladničky.
Medzitým si pripravíme prílohovú omáčku.
Sójovú omáčku zmiešame s wasabi krémom. Potom válčeky sushi pokrájame na kúsky a naukladáme na tácku.
Pri konzumácii si jednotlivé kúsky namáčame v pripravenej omáčke.