Tento úžasný krém je pôvodom je z Bretónska a Normandie (oblast Francúzska). Vyrába sa z kravského mlieka a musí obsahovať najmenej 30% tuku v sušine. Hotový výrobok obsahuje najviac 15% laktózy. Je teda lepšie stráviteľný pre ľudí s poruchou trávenia laktózy.
Crème fraîche se delí na „liquide“ (tekutá) – obdoba slovenskej smotany na šľahanie. Druhá verze je „épaisse“ (hustá), smotana vyzretá pomocou baktérií mliečneho kvasenia. Pokiaľ nie je v recepte upresnený druh – tak sa spravidla myslí verzia liquide.
Suroviny
1 šálka smotana na šľahanie
2 PL kyslé mlieko (cmar alebo kyslá smotana)
Postup
Dajte smotanu na šľahanie a 2 lyžice kyslého mlieka do zaváracieho pohára s viečkom a dobre pretrepte. Zmes nechajte stáť pri izbovej teplote, na 12 – 24 hodín. Zmes zatiaľ pekne zhustne. Pri podávaní stačí premiešať.
Tento krém sa može aj vyšľahať na hustú šľahačku nezvyčajnej a príjemnej chuti. Je vyborný na samostatne pouzitie pri podávaní studených mís, teplého mäsa ale aj čerstvého ovocia, pudingov.
Musíte ho spotrebovať do 10 dní.