Čo všetko treba na prípravu voňavých, chrumkavých a neodolateľných rožkov? Ak vám bude stačiť 16 kusov, ktoré o málo svojou hmotnosťou prekonávajú obchodný štandard, počítať môžete s týmito surovinami. Nič viac a nič menej. Hlavné je vedieť ako na to.
Suroviny
pol kilogramom hladkej múky
štvrť litrom mlieka
1 kocka droždia,
60 gramami oleja,
lyžičkou soli a cukru.
Postup
Kuchynský robot šetrí čas a vaše ruky. Vykašlite sa na prípravu kvásku, jednoducho všetko nasypte a vlejte do misy. Po piatich minútach práce vznikne jemné, avšak pomerne husté cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misky.
Teraz nastal čas na kysnutie. Či uprednostníte radiátor, jemne predhriatu rúru alebo cesto necháte napospas osudu, je iba na vás. Cesto vykysne dokonca i v chladničke, takže ak večer zamiesite, ráno môžete piecť.
Vykysnutý bochník rozdeľte na štyri rovnaké časti, ktoré vyvaľkáte na hrúbku 4 milimetrov. Zo štvrtinových výrezov sformujte rožky a nechajte ich 20 minút kysnúť, kým nenadobudnú dve tretiny konečnej veľkosti. Neľakajte sa pri rolovaní, že sa podobajú viac na ceruzky, ako pečivo, premena klope na dvere.
Pätnásť minút pečenia pri teplote 180 °C zaistí dokysnutie, prepečenie striedky a jemný zlatistý povrch na každom z nich. Ak máte elektrickú rúru s teplovzdušným ohrevom, súčasne môžete upiecť na dvoch plechoch celú dávku. A to aj bez predhrievania.
Presne ako z pekárne
Nuž a výsledok? Neodolateľný. Pre istotu sme nevynechali hmotnostnú skúšku, ktorá hovorí o tom, že za rožok sa považuje tukové pečivo v predpísanom tvare s priemernou hmotnosťou nad 40 gramov. V našom prípade sme sa trafili do rozptylu od 45 do 60 s priemerom okolo päťdesiatky.
Ak sa vám výsledok zapáčil, mali by ste vedieť, že ak mlieko nahradíte vodou, rovnakým spôsobom pripravíte chutné žemle, o ktoré sa stolovníci v domácnosti pobijú.
Zdroj/http://zena.sme.sk/c/4256811/upecte-si-cerstve-rozky-zvladne-to-kazdy.html