Hlavné jedlá, Inšpirácie, Klasika, Recepty

Simonkine černohorské rezne. Klasicky dobré mäsko s ryžkou.

Šťavnaté mäsko dosiahnete rýchlym opraženíma pomalým pečením. Najchutnejšie jedlo je to čo si pripravíte sami, či?

Suroviny

bravčové alebo kuracie mäso – 400 gramov,
vajíčko – 2 ks,
hladká múka – 3 PL,
mlieko – 5 PL,
zemiak – malý – 1 ks,
tvrdý syr – podľa potreby a chuti
soľ

Postup

Mäso si umyjeme, nakrájame na plátky (ja som mala rovno kúpené pokrájané mäso) a vyklepeme prikryté fóliou na tenšie rezne, ktoré z oboch strán ochutíme soľou.

Pripravíme si misu, v ktorej si zarobíme cestíčko. Do misy rozbijeme 2 vajíčka, pridáme hladkú múku a mlieko. Malý zemiak si nastrúhame na strúhadle na syr a pridáme do zmesi, ktorú ešte dochutíme soľou. Všetko poriadne premiešame. Ak sa nám zmes zdá moc riedka, môžeme ju ešte zahustiť troškou múky podľa potreby.

Vyklepané rezne obalíme z oboch strán v cestíčku a vložíme na panvicu na rozpálenú masť. Plameň však po vložení mäsa na panvicu stiahneme, aby sa nám rezne pomaly opekali a mäsko nebolo surové.

Keď máme jednu stranu rezňa prepečenú, mäso obrátime a nasypeme naň nastrúhaný syr. Takto necháme rezeň prepiecť aj z druhej strany. Syr by sa nám mal zatiaľ na povrchu krásne roztopiť.

Keď som dávala obalené rezne v cestíčku na panvicu, tak mi polovica cestíčka stiekla dolu (hlavne tie nastrúhané zemiaky nechceli držať na mäse), tak vám poradím, dobré je dať si lyžicou na panvicu vrstvu cestíčka, na ňu položiť obalené mäso a opäť navrstviť lyžicou cestíčko. Takto využijete všetkú zmes a rezeň bude pekne obalený 🙂 . Alebo ako mi jedna pani poradila, pred obaľovaním rezňov v cestíčku je lepšie rezne najskôr obaliť v troške múky a potom cestíčko na rezníkoch drží lepšie. Hotové černohorské rezne vyberieme a podávame ich podľa chuti s ryžou, či varenými zemiakmi alebo hranolkami. Kto má rád, dá si k nim kyslú uhorku, alebo čokoľvek iné. Ja som si dala cviklu pokrájanú na kocky, pokvapkanú šťavou z citróna. Na záver ešte pridáme nejakú tú zeleninovú oblohu, aspoň na ozdobu a servírujeme hladošom 🙂 .