Dezerty, Recepty

Čerešňový koláč podľa babičkinho receptu

Tento jednoduchý koláč Vám pripomenie detstvo u babky na záhrade.  Spája sa s chuťou detstva, babičkinej kuchyne a horúcimi dňami na terase.  V dnešnej dobe stačí skočiť do obchodu, pripraviť si suroviny a za pol hodinu máte báječný dezert na stole.

Suroviny

pšeničná múka 220 g
cukor 170 g
maslo 130 g
vajíčko 2 ks.
veselý 500 g
práškového cukru 1 PL
ocot 1,5 čl
jedlá sóda 0,3 PL
soľ

Postup

Umyte čerešne a odstráňte semienka. Oddeľte žĺtky od bielkov. Bielok dajte zatiaľ do chladničky.
Žĺtky vyšľahajte spolu so 120 g cukru. Rozpustite maslo v mikrovlnke a nechajte mierne vychladnúť. Do misky so žĺtkami prilejte maslo, pridajte štipku soli, octu a jedlej sódy. Dobre premiešajte.

Pridajte múku a vymieste cesto. To by malo byť veľmi mäkké, ale stále si dobré drží tvar. Cesto zabaľte do fólie a dajte na 10 minút do chladničky.

Cesto postrúhajte a vyložte ním formu. Urobte si okraje vysoké asi 3 cm. Do polovice dajte ovocie. Posypeme múkou. Bielka vyšľahajte so zvyšným cukrom a urobte si sneh. Rovnomerne ho rozvrstvite po ovocí.
Pečieme v rozhoriatej rúre na 180 °C na 25 minút. Keď je torta dopečená do zlatava, tak ju môžete vybrať a nechať vychladnúť. Posypte práškovým cukrom.
zdroj:/sovkusom.ru/recept/yagodnyi-pirog/