Z bryndze sa dá pripraviť všeličo. Najznámejšie sú klasické nátierky. Vyskúšajte tento bryndzový skoro koláč.
Suroviny
300 g bryndze
100 g údeného syra
250 g šunky
125 g masla
130 g smotany na šľahanie
20 g kapie
1 vajce
pažítka
10 g čírej želatiny
ml.červená paprika
ml.čierne korenie
soľ
Postup
Vajce uvaríme na tvrdo a ošúpeme. Pokrájanú šunku a maslo ochutené paprikou korením a soľou rozmixujeme. Postupne prilievame smotanu až vznikne pena,do ktorej potom zamiešame na kocky pokrájanú kapiu a posekaný bielok z uvareného vajca.
Bryndzu vyšľaháme a primiešame k nej nasekanú pažítku. Na dno tortovej formy poukladáme plátky syra,na ne navrstvíme šunkovú penu,opäť rozložíme syr a natrieme bryndzou. Navrch dáme plátky syra.
Želatínu rozpustíme v 100 ml vody a necháme za stáleho miešania zovrieť. Vlažnou želatinou potrieme pomocou štetca vrchné plátky syra.
Bryndzovú pochúťku dáme dobre vychladiť a po odstránení formy ju nakrájame na porcie. Pomocou cukrárenskeho vrecka ozdobíme zvyšnou bryndzou.