Bezlepková diéta, Inšpirácie, Koláče, Recepty

Bezlepkové linecké koláče. Pochutí si na nich každý.

Ich chuť nie je ochudobnená vôbec ničím. Chutia ešte lepšie ako klasické. Jednoduchá príprava tohto koláčiku Vás dostane.

Suroviny

3/4 šálky cukru
3/4 šálky lieskové orechy, opekané
1 šálka mandľovej múky
1/2 šálky bielej ryžovej múky
1/4 šálky zemiakový škrob
1/2 lyžičky jedlej sódy
1/2 lyžičky soli
100g  (1 / 2 šálky) čerstvého masla
1 veľké vajce
1/2 lyžičky bezlepkový vanilkový extrakt
džem alebo čokoláda, pre vyplnenie
práškový cukor na poprašovanie

Postup

Do misky v kuchynskom robote  dajte cukor a oriešky melte, kým nie sú lieskové oriešky jemne rozometé. Pridajte mandľovú múku, bielu ryžovú múku, zemiakový škrob, jedlú sódu  a sol. Všetko poriadne zmiešajte. Pridajte maslo a miešajte, kým zmes pokiaľ zmes nevyzerá ako vyzerá hrubý piesok. Potom pridajte vajcia a vanilku a ešte raz poriadne spracujte.

Rozdeľte cesto na polovicu. Zabaliť jednu polovicu do sáčku a dajte do chladničky. Druhú polovicu  dajte na papier a rozvaľkajte na hrúbku 3 mm. Následne urobte formičkami na cesto základný tvar. Koláčiky nevyberajte, iba ich vyrežte, lebo cesto je veľmi mäkké. následne ešte urobte dierku v strede menšou formičkou, ale tiež ju tam nechajte.

Následne dajte papier s vykrojenými koláčikmi do chladničky aspoň na 30 minút. Toto isté urobte s druhou polovicou cesta.

Predhrejte rúru na 180 °C. Teraz povyberajte z o stredu výplň. V prípade, že je cesto mäkké – dajte ho naspäť do chladničky na zatuhnutie.

Pečieme  asi 8 minút. Vyberte z rúry a starostlivo povyberajte stredy z polovice koláčikov. Vráťte koláčiky naspäť do rúry a pečte, až kým okraje začnú chytať farbu do zlata, 2-4 minúty. Potom vyberte koláčiky a dajte ich vychladnúť.

Dajte celé sušienky na plech, natrite ich džemom alebo čokoládou, prikryte deravou časťou a pocukrite. Sušienky sú najlepšie čerstvé. V prípade, že ste si ich urobili do zásoby, dajte ich do mrazničky.