Ich chuť nie je ochudobnená vôbec ničím. Chutia ešte lepšie ako klasické. Jednoduchá príprava tohto koláčiku Vás dostane.
Suroviny
3/4 šálky cukru
3/4 šálky lieskové orechy, opekané
1 šálka mandľovej múky
1/2 šálky bielej ryžovej múky
1/4 šálky zemiakový škrob
1/2 lyžičky jedlej sódy
1/2 lyžičky soli
100g (1 / 2 šálky) čerstvého masla
1 veľké vajce
1/2 lyžičky bezlepkový vanilkový extrakt
džem alebo čokoláda, pre vyplnenie
práškový cukor na poprašovanie
Postup
Do misky v kuchynskom robote dajte cukor a oriešky melte, kým nie sú lieskové oriešky jemne rozometé. Pridajte mandľovú múku, bielu ryžovú múku, zemiakový škrob, jedlú sódu a sol. Všetko poriadne zmiešajte. Pridajte maslo a miešajte, kým zmes pokiaľ zmes nevyzerá ako vyzerá hrubý piesok. Potom pridajte vajcia a vanilku a ešte raz poriadne spracujte.
Rozdeľte cesto na polovicu. Zabaliť jednu polovicu do sáčku a dajte do chladničky. Druhú polovicu dajte na papier a rozvaľkajte na hrúbku 3 mm. Následne urobte formičkami na cesto základný tvar. Koláčiky nevyberajte, iba ich vyrežte, lebo cesto je veľmi mäkké. následne ešte urobte dierku v strede menšou formičkou, ale tiež ju tam nechajte.
Následne dajte papier s vykrojenými koláčikmi do chladničky aspoň na 30 minút. Toto isté urobte s druhou polovicou cesta.
Predhrejte rúru na 180 °C. Teraz povyberajte z o stredu výplň. V prípade, že je cesto mäkké – dajte ho naspäť do chladničky na zatuhnutie.
Pečieme asi 8 minút. Vyberte z rúry a starostlivo povyberajte stredy z polovice koláčikov. Vráťte koláčiky naspäť do rúry a pečte, až kým okraje začnú chytať farbu do zlata, 2-4 minúty. Potom vyberte koláčiky a dajte ich vychladnúť.
Dajte celé sušienky na plech, natrite ich džemom alebo čokoládou, prikryte deravou časťou a pocukrite. Sušienky sú najlepšie čerstvé. V prípade, že ste si ich urobili do zásoby, dajte ich do mrazničky.