Moji najbližší vyhlásili, že ide asi o najlepší tvarohový koláč, aký sme kedy mali na stole. Tajomstvo je v tomto úžasnom kréme so salkom, ktorý si určite zamilujete. Recept robím už 9 rokov.
Suroviny
200 g polohrubej múky
4 vajcia
150 g práškového cukru
4 lyžice teplej až horúcej vody
Na vrch:
1 marmeláda alebo džem
1,5 balíčka piškót
rum + voda (cca 1dcl v pomere 1: 1)
čokoládová poleva (či čokoláda na varenie + kúsok tuku)
Krém:
1 Salko alebo už hotové Salko Karamel
1 tvaroh (odporúčam vaničkový nie nízkotučný)
kocka masla – 250 g
papier na pečenie
Postup
Ideálne je pracovať s hotovým karamelovým salkom, ale ak nemáte, vyrobíte si ho sami z obyčajného Salka. Celú neotvorenú konzervu Salka dáme do vody a cca 2 hodiny varíme (vodu dolievame, aby bola plechovka stále pri vare pod vodou), v tej istej vode potom necháme vychladnúť. Vychladnuté Salko otvoríme a vyšľaháme s maslom a tvarohom.
Piškóta
Žĺtky vyšľaháme s cukrom a pridávame po lyžiciach vodu. Potom vmiešame múku, nakoniec sneh z bielkov. Všetko opatrne premiešame a rozotrieme na vymastený a vysypaný plech či na papier na pečenie a upečieme. Prípadne môžete použiť svoj obľúbený recept na korpus.
Vychladnutý korpus potrieme marmeládou a uložíme naň piškóty, ktoré sme namočené vo vode s rumom (1: 1) alebo v káve. Potom potrieme karamelovým krémom a polejeme čokoládovou polevou.
Pokiaľ chcete mať povrch dvojfarebný ako ja, tak ešte vidličkou robíme vlny až do krému, aby sa to prepojilo.
Dáme stuhnúť do chladničky a môžeme hodovať.
Želáme vám dobrú chuť!