Preneste sa na chvíľu na pobrežie do kaviarni na plaži.
Suroviny
200 g práškový cukor
4 žĺtka
100 ml oleja
100 ml mlieka
200 g polohrubá múka
sneh zo 4 bielkov
Krém
1 l mlieka
3 bal. Zlatý klas /vanilkový puding/
10 PL kryštálového cukru
4 bal. vanilkový cukor
2 PL rumu
pár kvapiek rumovej arómy
250 g masla
Šľahačka
1 l šľahačkovej smotany 33%
4 stužovače šľahačky / pre istotu/
2 PL práškového cukru
Min. 1 veľká /cca 850ml/ konzerva sterilizovaných marhúť, alebo aspoň 7 dcl fľaša
marhuľový džem na potretie piškóty
čokoláda a marhule na zdobenie
Postup
Žĺtky si vymiešame s cukrom do peny, počas miešania pridáme olej a mlieko. Nakoniec rukou zamiešame múku a tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný klasický veľký plech a upečieme pri 180 stupňoch.
Krém: Z mlieka cukru, vanilkového cukru a Zlatého klasu si uvaríme puding, ktorý chladíme za občasného miešania, aby sa nám nespravili hrčky a koža. Medzi tým si vychladnutú piškótu pokvapkáme šťavou z marhúť, natrieme marhuľovým džemom a naukladáme na menšie kúsky narezané, odkvapkané marhule.
Keď nám puding vychladne, počas miešania do neho pridávame po malých kúskoch maslo a dobre zamiešame, na koniec primiešame rum a arómu a ešte dobre vyšľaháme. Krém natrieme na rozložené marhule a necháme celý koláčik do druhého dňa dobre stuhnúť.
Na druhý deň si /z vlastných skúsenosti/ ručne vyšľaháme liter smotany, /ktorú sme mali samozrejme v chladničke a 20-30 min. pred šľahaním si ju dáme do mrazničky/ so stužovačom šľahačky a nakoniec aj s 2 PL cukru .
Dve tretiny smotany natrieme na koláčik, nožom si naznačíme rezy a jednu tretinu si dáme do vrecka so špičkou a každý rez ozdobíme šľahačkovou ružičkou. Dozdobíme a podávame, porezané dlhým zúbkovaným mokrým nožom. Dobrú chuť !!!
/Iva Vargová/