Dezerty

Báječná citrónová torta so snehovou čapicou

 Suroviny

250  g múka hladká
150  g alebo margarín (125 g do cesta, plnka 25 g)

4  PL  práškového cukru (cesto)
2 PL kyslá smotana

2 PL škrob

230  g cukor ( krém 150 g + sneh 80 g)
4 ks vajcia   (cesto 1, 3 žĺtka plnka a 3 bielky sneh)
1 ks citrón
200 ml voda

Postup

Preosejeme múku, pridáme margarín (zmäknutý), cukor, 1 vajce, kyslú smotanu, vymiesime cesto.

Rozotrieme cesto vo forme (vymažeme formu maslom a vysypeme múkou) po bokoch vyššie, dno formy asi 1 cm hrubé, takže boky na výšku asi 3 – 4 cm . Cesto popicháme.

Dáme do chladničky na dobu 15-20 minút.

Kým sa cesto ochladí, spravíme plnku.

Do panvice dáme vodu, pridáme olej (25 gramov) cukor, šťavu z 1 citróna (asi 50 ml) , dáme na sporák, privedieme do varu a miešame. Škrob dáme do vody (asi 50 ml), rozmiešame, nalejeme do vriacej vody, varíme do zhustnutia.

Oddelíme bielky od žĺtkov, žĺtky pridáme do horúceho krému, opatrne, aby sa nám nezrazil. Necháme vychladnúť.

Vychladené bielky/3ks/ vyšľaháme so štipkou soli do tuha. Pridáme trocha cukru a premiešame.

Cesto vyberieme z chladničky a dáme piecť asi tak na 15 minút, potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme asi tak 20 minút.Potom natrieme plnku a dáme navrch vyšľahaný sneh.Dáme zapiecť asi tak 15 minút na 180 stupňov,kým nie je sneh do zlatova zapečený.

Zdroj/deti.mail.ru