Dezerty, Dobré rady, Recepty

Nebezpečne dobrý jablčník so smotanovým krémom a báječnou chuťou

Čím lepšie jablká použijete pri príprave tohto koláčika, tým si viacej pochutíte. Z osobnej skúsenosti môžem doporučiť odrodu FUJI pre jej pevnú dužinu a sladkú chuť.

Suroviny

Cesto:
4 vajcia,
100 g práškového cukru,
1 balíček vanilínového cukru,
6 lyžíc vlažnej vody,
200 g polohrubej múky,
1 balíček prášku do pečiva,
strúhanú kôru z 1 citróna

Jablková vrstva:
750 g očistených postrúhaných jabĺk,
2 balíčky vanilínového cukru,
mletú škoricu

Krém:
3 balíčky Zlatého klasu,
500 ml mlieka,
2 balíčky vanilínového cukru,
100 g kryštálového cukru,
500 ml kyslej smotany

Na ozdobu strúhanú mliečnu čokoládu

Postup

Plech vystelieme alobalom a posypeme vanilínovým cukrom a škoricou. Na to vstvíme strúhané jablká.

Žĺtky vymiešame s cukrom a citrónovou kôrou.
Primiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
Do zmesi striedavo primiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva a vodu.
Cesto vylejeme na jablká, rovnomerne rozotrieme a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme dozlatista.
Či je cesto upečené, zistíme špáradlom.
Koláč vyberieme z rúry a po miernom vychladnutí prevrátime tak, aby jablká boli navrchu.

Do 350 ml mlieka nasypeme kryštálový a vanilínový cukor a dáme variť.
Vo zvyšku studeného mlieka rozmiešame Zlaté klasy a uvaríme veľmi hustý puding.
Za priebežného miešania ho necháme mierne vychladnúť a elektrickým šľahačom do neho postupne vmiešame smotanu.
Treba trochu dlhšie šľahať, aby bol krém jemný.
Vyšľahaný krém rozotrieme na jablkovú vrstvu a uložíme do chladničky.
Navrch nastrúhame mliečnu čokoládu a podávame.

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Čas pečenia: 30 minút

Zdroj/http://zivot.cas.sk/ Autor fotografie: Dušan Křístek