Dezerty

Jablkovo-orechová torta

Tento dezert nepotrebuje komentár…stačí naň pozrieť a slinky sa zbiehajú…:)

Suroviny

mlieko 250 ml
rastlinný olej 50 ml
med 3 PL
vajcia 2 ks
cukor kryštálový 110 g
múka polohrubá 250 g
prášok do pečiva 1/2 balíčka
sóda bikarbona 1/2 KL
mleté vlašské orechy 50 g

Krém:
biely jogurt 800 g
želatina 10 plátkov
krupicový cukor 100 g
smotana na šľahanie 200 ml
Okrem toho:
jablká 4 ks
krupicový cukor 2 PL
trochu vody
citrónová šťava 1 PL
vlašské orechy opečené na plechu 150 g
tuk na vymastenie
hrubá múka na vysypanie formy

Postup

Rúru vyhrejeme na 160 °C. Tortovú formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou. V mlieku rozpustíme med, pridáme olej, vajce a dobre vyšľaháme, až je zmes dokonale hladká. Vmiešame cukor, múku zmiešanú s práškom do perníka, so sódou a s orechmi. Dobre premiešame, vlejeme do formy a pečieme asi 50 minút. Hotový perníkový korpus vyklopíme a necháme na kovovej podložke úplne vychladnúť. Jablká olúpeme a vyrežeme jadrovníky a dužinu nakrájame na centimetrové plátky. Cukor rozpustíme v troche vody s citrónovou šťavou, privedieme od varu a jablká krátko povaríme, aby zmäkli, ale nerozvarili sa.

Želatínu necháme v studenej vode napučať. Do misy dáme jogurt a rozmiešame ho s cukrom. Množstvo cukru si upravíme podla chuti. Želatínu zlejeme, vyžmýkame a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Potom k nej primiešame 1 PL jogurtu a nakoniec celú želatínu zapracujeme do jogurtu s cukrom.

Korpus rozkrojíme, spodný diel dáme späť do umytej formy. Na korpus rozdelíme jablká, 2 kúsky necháme na ozdobu. Na ne dáme vrstvu jogurtu, prikryjeme ich druhým plátom a pridáme zvyšný jogurt. Vrch uhladíme a tortu necháme 2 až 3 hodiny v chlade stuhnút. Potom ju vyberieme, povrch aj boky potrieme vyšľahanou smotanou, vrch ozdobíme šľahačkovými ružičkami, kúskami orechov a jablkami. Boky ozdobíme sekanými opečenými orechmi.

Zdroj/casprezeny.azet.sk/