Inšpirácie, Koláče, Rôzne

Univerzálne cesto kysnuté v chladničke.

Ak vás nebaví piecť štýlom pokus – omyl, vezmite si svoju kuchársku knihu a tento recept si do nej určite zapíšte. Prinášame vám recept na univerzálne kysnuté cesto, vďaka ktorému budete piecť ako kráľovná.

Suroviny

hladká múka 500 g
maslo 200 g
teplé mlieko 1 šálka
cukor 2 PL
sušené droždie 2 lyžičky /7 g/
vajcia 2 ks

Postup

Mlieko ohrejeme na izbovú teplotu, pridáme cukor. Keď sa cukor rozpustí, pridáme droždie a počkáme, kým vznikne kvások.
Preosiatu múku nasypeme do misky, pridáme zmäknuté maslo. Zo surovín vypracujeme jednotnú hmotu. Aby sa vám cesto nelepilo na ruky, potrite si ich olejom.
Hotový kvások a vajcia zapracujeme do hmoty tak, aby vzniklo hustejšie cesto.

Cesto odložíme do chladničky minimálne na 3 hodiny. Po tomto čase môžete s cestom pokojne pracovať a pripravovať sladké i slané koláče podľa chuti.

Tip: Pokiaľ s cestom nepracujete, odložte ho do chladničky. Pri izbovej teplote totiž redne.
Zdroj/pluska.sk/