a budete ho piecť každý mesiac a možno aj častejšie. Po takejto dobrote ste veruže dávno túžili. 🙂
Suroviny
Potrebujeme na veľký plech:
5 vajec
250 g polohrubej múky
200 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
1,5 dcl oleja
1,5 dcl mlieka
1 bal. kypriaci prášok
3 PL kakaa
Tvarohová plnka
750 g jemný tvaroh
150 – 200 ml šľahačková smotana /množstvo záleží od tvarohu/
1 stužovač šľahačky
4 bal. vanilkový cukor
3 PL práškový cukor
Čokoládová poleva
250 ml šľahačkovej smotany
200 g čokoláda na varenie
Biela čokoláda na ozdobu
Postup
Žĺtky si do penista vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Počas miešania pomaly prilievame mlieko a olej.
Z bielkov si vymiešame tuhý sneh. V miske si zmiešame múku, kakao a prášok do pečiva a mixérom dobre zamiešame do žĺtkov.
Ručne citlivo vmiešame tuhý sneh a cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme pri teplote 180 stupňov až kým nám cesto nezhnedne a kraje sa neoddeľujú od plechu.
Cesto necháme vychladnúť a medzi tým si dobre do hladka vyšľaháme tvaroh s vanilkovým a práškovým cukrom, pridáme tekutú smotanu /toľko, aby tvaroh nebol riedky / a stužovač šľahačky a poriadne prešľaháme.
Tvarohovú hmotu natrieme na cesto vyhladíme a necháme stuhnúť tak cca 30 min. v chladničke.
Medzi tým si čokoládu rozpustíme v šľahačkovej smotane, privediem k varu a za občasného miešania necháme vychladnúť tak aby čokoláda zostala tekutá a dala sa na tvarohovú plnku naliať.
Môžeme ozdobiť bielou čokoládou, alebo podľa fantázie. Koláč necháme odležať v chlade /najlepšie cez noc/ a režeme horúcim mokrým zúbkovaným nožom, ktorý si po každom reze utierame. Dobrú chuť !!!
TIP: Najlepšie sa reže keď si ho dáme pred tým trošku do mrazničky.
recept je od Iva Vargová