Dezerty, Inšpirácie, Recepty

Zamatový zákusok ktorý nesklame

Dezert vhodný na akúkoľvek príležitosť…

Suroviny

vajcia 5 ks
kryštálový cukor 5 PL
kakao 3 PL
sóda bicarbóna 1/2 lyžičky
olej na potretie
Plnka
mlieko 500 ml
polohrubá múka 5 PL
vajce 1 ks
stužený tuk na pečenie/Palmarin/ 250 g
práškový cukor 5 PL
vanilkový cukor 1 balíček
kakao 2 PL

Postup

Vajcia rozdelíme a žĺtky vyšľaháme s kryštálovým cukrom dopenista. Pridáme kakao a sódu bikarbónu. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne zapracujeme do žĺtkovej zmesi.
Cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý sme potreli olejom. Dáme na 10 až 15 minút piecť do vyhriatej rúry. Po upečení necháme mierne vychladnúť, ešte za tepla odstránime papier a korpus zrolujeme.

V hrnci uvaríme mlieko a múku na hustú kašu a ešte do horúcej vmiešame vajce.
Dôkladne premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej kaše zašľaháme zmäknutý tuk.
Krém rozdelíme na dve polovice, do jednej zapracujeme práškový a vanilínový cukor, do druhej kakao. Vychladnutý korpus rozrolujeme, natrieme najprv bielou, potom hnedou plnkou.

Trochu plnky necháme na potretie zrolovanej rolády. Cesto späť zrolujeme, potrieme zvyškom plnky a posypeme kokosom. Pred podávaním necháme stuhnúť.
Elektrická rúra: 180 °C Teplovzdušná rúra: 160 °C Plynová rúra: stupeň 3 – 4 Čas pečenia: 10 až 15 minút
/zivot.cas.sk/ Autor fotografie: Dušan Křístek