desiata, večera, Zdravie

Karfiolový nákyp so syrovou čapicou

Miesto karfiolu  sa  môže použiť do nákypu brokolicu. Omáčku dochutíme štipkou muškátového kvetu. Recept je od p.Jany  Bartečkovej…ďakujeme

Suroviny

karfiol 1 ks
šunka 150 g
kyslá smotana 190 g
vajcia 3ks
maslo 50 g
hladká múka 20 g
mlieko 120 ml
parmezán 50 g
soľ,korenie

Postup

Karfiol očistíme, zbavíme stopiek a povaríme v osolenej vode 10-12 minút. Potom ho necháme odkvapkať, vychladnúť a rozoberieme ho na ružičky.
Šunku nakrájame najemno. Kyslú smotanu vyšľaháme s jedným vajcom a zamiešame do nej šunku, osolíme a okoreníme.

Zapekaciu misu vymažeme tukom, dáme do nej polovicu smotany, na ňu rozložíme polovicu karfiolových ružičiek. Pokryjeme zvyškom kyslej smotany a vtlačíme do nej druhú polovicu karfiolu.

V panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a usmažíme svetlú zápražku. Pridáme mlieko, dobre rozšľaháme a povaríme asi 5 minút, stiahneme z ohňa.
Do ľahko vychladnutej omáčky vmiešame 2 žĺtky a nastrúhaný parmezán. Z dvoch bielkov ušľaháme sneh a opatrne vmiešame do omáčky.

Zmesou prelejeme karfiol v miske a dáme zapiecť do rúry predhriatej na 200 ° C.
Pečieme asi 35 minút.

Zdroj/poslirecept.cz
Autor receptu:Jana Bartečková
Pelhřimov