Šaláty

Zdravý šalát pre malých futbalistov

Domáci parížsky šalát ako lopta… vynikajúce prekvapenie na jeho oslavu..:)

Suroviny

Na plnú misu cca 1,5-2kg parížáku potrebujeme
Liptovská saláma alebo niečo podobnú mäkkú salámu 1 kg
kyslé uhorky 4 ks
hrášok sterilizovaný je lepší ako mrazený 200 g
veľká majonéza-majolenka Hellmans 440g-neoplatí sa šetriť a kupovať tie lacné sladké majolenky 1 ks
Tatárska omáčka 220 = kľudne môžete skúsiť pridať aj kyslú smotanu = o to zmenšiť množstvo tatarky a majolenkyg 1 ks
soľ,čierne korenie ml.
dôležitou prísadou je muškátový oriešok

Zdobíme šalátovú loptu
Varené nastrúhané bielka 5 ks
olivy nakrájané na plátky
zelená cibuľka,petržlen.vňať alebo niečo podobné…

Postup

Salámu si nakrájame na tenké pásiky
uhorku na malinké kocôčky
pridáme všetko ostatné, teda hrášok, okoreníme, osolíme,
pridáme muškátový oriešok – tak trošku poprášime, nie veľa…:-) A zmiešame s majonézou a tatarkou v pomere 2:1. My kupujeme 440g majolenku Hellmanns a 220 g tatarku Hellmanns.

Sú najlepšie chuťovo a nepresladené. Skúšala som šalát aj odľahčiť a pridať kyslú smotanu (200g) a po 100g som odobrala z tatarky aj z majolenky. Tiež bol výborný !!!
šalátik robím vždy 24 hodín vopred, aby všetky chute do seba vsiakli a prepojili sa….:-)
Poriadne premiešame, pridáme muškátový oriešok a iba šipkou soli osolíme.

Na misu navrstvíme šalát. Na kraje málinko, do stredu kopcom,tak aby vznikol tvar lopty.
Nastrúhame si najemno uvarené bielka a posypeme šalát.Inak môžeme potrieť aj namiesto bielkov loptu neochuteným jogurtom alebo kyslou smotanou.Fantázii sa medze nekladú.:)

Spravíme si šablónu na päťuholníky a podľa nej budeme ukladať nakrájané olivy na plátky,tak ako je to na fotografii.
Konečnú úpravu lopty skrášlime nakrájanou zelenou cibuľkou alebo nejakou inou bylinkou.
Zdroj:/kueda.info/