Inšpirácie, Koláče, Recepty

Koláč CHRYZANTÉMA – šťavnatá plnka v jemnom ceste.

Veľmi krásny tvar torty s neuveriteľne lahodnou a výdatnou náplňou. Nadýchané cesto so šťavnatou plnkou.

Suroviny

Cesto
polohrubá múka 500 g
droždie 7-10 g
mlieko 125ml
kefír
kr.cukor 1 PL
soľ 1 čl
vajce 1 ks
olivový olej alebo rastlinný 6 PL
Plnka
mleté mäso 500 g
červená cibuľa 1 ks
cesnak 1 strúčik
voda 100 ml
soľ, korenie, červená prášková  paprika podľa chuti
Natretie koláča
žĺtok 1ks
mlieko 1 PL

Postup

Cibuľu, cesnak nadrobno nakrájame. Cibuľu ľahko osmažíme. Zmiešame cibuľu, cesnak, mleté ​​mäso, pridáme vodu, olej, soľ a korenie, dobre premiešame. Mäso si môžeme trocha orestovať. V teplom mlieku rozpustíme droždie, pridáme cukor, zamiešame a necháme nakysnúť 20 minút.

V samostatnej miske zmiešame jogurt, cukor, soľ, vajcia a olivový olej a premiešame. Múku dáme do veľkej misy, pridáme vlažnú kefírovú zmes . Premiešame a vymiesime cesto. Cesto zakryjeme utierkou a necháme po dobu 1 hodiny kysnúť. Hotové vykysnuté cesto rozdelíme na tri diely. Cesto vyvaľkáme na 2-3 mm. Kolieska vykrajujeme pomocou formičky alebo pohárika. Na každé koliesko dáme plnku z mäsa asi 1-2 lyžičky.

Preložíme na polovicu. Potom znovu preložíme na polovicu a uzavrieme koniec, a vytiahneme na koncoch trochu, vytvarujeme akoby lístky
Ukladáme do kruhu na vymastený plech alebo dáme papier na pečenie.  Forma je kruhová 28 cm a lístočky cesta sa dali do 3 kruhov :. Veľké, stredné a malé.

Uložené vo forme necháme podkysnúť 20 minút.
Pred pečením cesto potrieme (šľahaný vaječný žĺtok + 1 lyžica mlieka) Pečieme pri 180 stupňoch po dobu 25 minút, spomalíme teplotu na 170 stupňov a pečieme ďalších 10 až 15 minút ..
Hotový upečený koláč potrieme s rozpusteným maslom, prikryjeme a necháme vychladnúť.

Zdroj:http://www.edimdoma.ru/retsepty/69221-myasnoy-pirog-hrizantema